Pages

Saturday, August 15, 2009

kindertehuis update

Hallo allemaal!

Daar is hij dan, de kindertehuis update! Er is behoorlijk wat veranderd hier. Een buitenstaander vindt het misschien kleine dingetjes, maar ik zie ook wat voor impact die dingetjes hebben op de kinderen. Mary die al jaren schoonmaakster was hier is dat nu niet meer. Waarom ze er niet meer werkt is me niet helemaal duidelijk. Er zijn wel een nieuwe warden en een assistent warden aangenomen; Maggie en Rose. Maggie is wat ouder (misschien 40) en Rose schat ik eind 20. Beide zijn goed opgeleid (ook daadwerkelijk om met kinderen te werken) en spreken ook aardig engels.
Het blijft natuurlijk lastig om met drie personen (nummer 3 is Pappati de kok) een kindertehuis met 75 kinderen te runnen, maar dit is al een hele verbetering. Ze hebben meer plezier in het werk dan Jaculin had en weten wat ze doen.
Zo is er bijvoorbeeld veel meer structuur aangebracht in het studeren na schooltijd. Kinderen zitten in kleine groepjes, wat verder uit elkaar (was altijd met z'n allen op een hoop, lekker door elkaar roepen) en worden echt aan het werk gezet (was rommel maar aan, als je maar zorgt dat het klaar is voor morgen). Bij de jongere kinderen (zeg groep 3 tot en met 5) krijgt 1 kind de leiding over de rest en doordat Maggie blijbaar goed doorheeft wie daar geschikt voor zijn, loopt het verbazingwekkend gestroomlijnd! Ishwarya heeft in de 3rd standard (groep 5) groep de leiding en ze heeft een natuurlijk gevoel voor democratisch leiderschap volgens mij. Ik zat met die groep een spelletje te doen en ze zorgde er echt voor dat iedereen mee kon doen geen 'nee zij niet want zij kan het niet' meer zoals ik vorig jaar steeds kinderen hoorde roepen maar 'kom erbij ze leert het wel'.
Het lijkt met Parveen (het altijd even opvallend kwetsbare meisje) ook echt beter te gaan (waar dat door komt zal altijd een misterie blijven denk ik). Ze vertelde me uit zichzelf met de nodige trots dat ze de 13e rank had in haar klas. Er zitten hier meestal net als in nederland ongeveer 25 kinderen in de klas, dus dan doet ze het heel gemiddeld prima (ze is wel een kind van 7 in groep 5, dus best wonderlijk dat ze het tot zover al gered heeft, het onderwijs gaat hier echt in razend tempo, sneller dan in NL). Ze had voor het eerst voor al haar toetsen een voldoende gehaald. Ze lijkt spraakzamer, ook naar andere kinderen toe en meer zelfverzekerd dan anders.
Er zijn een aantal wat ouderen kinderen, die veel van de zorg voor de kleintjes op zich hebben genomen. Jessi Clara en Harini (6th standard = groep 8) zijn echt schatjes voor ze, heel ontroerend.
Er wordt nu in zekere zin dus wel meer van de kinderen gevraagd. Gisteren was een vakantiedag, want het was de verjaardag van Krishna en 's ochtends gaven 2 3rd standard kinderen (groep vijf) Ajita en Rajeshri les aan UKG (Upper Kindergarden, kleuterklas) en 1st standard (groep 3) leerlingen. Maggie had ze op gang geholpen en het ging uitstekend!
Ook vanwege het feit dat er nu niemand meer is voor de schoonmaak en voor het helpen met snijwerk voor Pappati. Nu worden daar de kinderen voor ingezet, op zich ook prima zolang erbij gelachen mag worden, toch? Heb eergisteren avond met een paar kinderen lakens uit staan kloppen en dat maakt geluid en je kunt lakens zo mooi op en neer laten gaan, het was al met al dikke pret. Ze mochten alleen wel wat kritischer zijn op de hygiene, dat blijft erg dramatisch. De vloeren schoonmaken is nog steeds eerst vegen en dan een emmer water erover heen, en het sanitair wil je al helemaal niet weten. Indu Mathi (9th standard = 3e klas middelbare school) zei dat alle betere manieren die Caroline (steunt met Nederlandse stichting het project in Trichy en heeft vorig jaar 3 maanden in het kindertehuis doorgebracht) ze geleerd had, toch weer verdwenen waren uit het pakket. Met zo'n druk dagprogramma val je misschien sneller terug in je oude makkelijke gewoonten.
Behalve nieuw personeel zijn er ook nieuwe kinderen, waarvan een aantal echt nog heel jong, 3 jaar. 's nachts slapen ze alleen in hun onderbroek omdat dat praktischer is als ze in hun bed plassen, ze liggen wel gewoon op een matje. Koud zullen ze het niet hebben, maar je bent dan wel een erg makkelijke prooi voor de muggen en die zijn er momenteel echt veel! Twee van de nieuwe kinderen spreken geen Tamil maar Telugu, best ingewikkeld voor ze denk ik, maar gelukkig spreekt Maggie Tamil en Telugu, en het zijn nog hele kleintjes, dan leer je makkelijk een taal aan toch?
Verder wordt hier tegenwoordig op erg serieus niveau gesport. Het senior Kho Kho team (zie vorig jaar) is echt enorm vooruit gegaan, ze trainen 's ochtends en 's middags, ik denk in totaal wel 3 uur, zeker de toppertjes van het team, die krijgen soms nog extra training. Er is inmiddels ook een junior team en dat is ook al niet mis, ook hun toppertjes trainen extra. Van maandag tot en met woensdag werden er wedstrijden gehouden op onze school en beide teams wonnen de finale met vrij veel gemak, nu door naar district level. Subiksha is inmiddels zelfs Tamil Nadu state player en heeft afgelopen jaar tot in Madhya Pradesh (deelstaat in midden/noord India) aan wedstrijden meegedaan.
Ze hebben er gelukkig ook veel lol in, ze hebben een jonge vent als trainer, die tussen het serieuze trainen door gewoon met ze zit te geiten. Niet zo'n autoritair afstandelijk type zoals je ze hier nogal eens tegenkomt.
Inmiddels heb ik de kosten voor de studie van de kinderen voor dit jaar binnen, dat valt reuze mee, dus kunnen we ook de 10th standard kinderen van Trichy (die school zit nu met hetzelfde probleem als de school hier 2 jaar geleden, ze kunnen nog geen les geven in 11th en 12th standard).
Een van de meisjes is nog bezig met haar inschrijving; Tamil Selvi. Jenifer heeft haar examen niet gehaald en heeft nu besloten non te worden. Jency Uma en Sahaya Remila gaan allebei BCA (Bachelor Computer Application) doen. Thenmozhi Mary gaat Bsc IT (Information Technologie doen). Muthu Lakshmi gaat een 2 jarige opleiding tot verpleegster doen en verblijft daarvoor in een hostel. Salomie heeft 1 examen niet gehaald, heeft dat opnieuw gedaan en toen weer niet gehaald. Daarna kon ze zich niet meer opnieuw inschrijven voor 12th standard. Nu gaat ze misschien een computer cursus van een jaar doen of ze wacht tot volgend jaar om nog een keer 12th standard te doen. Dit verhaal van Salomie is wat ik begrepen heb van Julian Prakash, ik heb nogal moeite zijn engels te verstaan (accent is for some reason veel erger nog dan van de kinderen), dus ik ga het nog even verifieren bij Ignacimuthu.
In Trichy hebben 5 leerlingen examen in 10th standard gedaan, 3 daarvan gaan door in 11th standard, een meisje gaat een 1 jarige opleiding tot verpleegster doen, en een jongen gaat een opleiding aan een industrial training institute doen.
Als het goed is ga ik het vijftal uit Trichy nog ontmoeten 1 dezer dagen en zal ik ook de Mary Matha school weer een bezoekje brengen.
Het geeft me enorme rust in mijn hoofd dat we zo ruim uitkomen in onze begroting, geeft lekker veel zekerheid voor de komende jaren, niemand hoeft hier bang te zijn, dat hij zijn (of in de meeste gevallen dus zij haar) studie niet af kan maken!

Nou als dit geen goede kindertehuis update was, dan weet ik het ook niet meer! Ik hoop dat jullie je goed op de hoogte voelen:>
mail me vooral met een Nederland update! liefs! Neli Peterseli

1 comment:

Unknown said...

Hoop dat dit aankomt. Wat een goed nieuws allemaal!
x mama